Om en brand bryter ut så kommer er brandskyddsutrustning och kunskap inom brandsäkerhet vara avgörande faktorer för att kunna agera effektivt för att minimera skada av liv och egendom.

Brandskyddsutrustning för bostaden

Enligt brandskyddsföreningen och MSB rekommendationer bör följande brandskyddsutrustning finnas i varje hem. Dessa verktyg hjälper dig med minimal erfarenhet att släcka de flesta typer av mindre bränder som kan uppstå i ett rum.

  • Brandvarnare
  • Pulversläckare minst 6 kg
  • Brandfilt minst 120 x 180 cm

Vad gör jag vid brand?

Vad du ska göra beror på hur du bor (lägenhet eller hus) samt var branden har startat. Aggera enligt följande när du upptäcker en brand: Rädda – Varna – Larma – Släcka.

1. Rädda och varna andra personer som kan vara i fara.
2. Slå larm genom att ringa 112 och berätta om branden.
3. Släck branden om du tror att du klarar det.

Släck mindre bränder själv!

Generellt sett kan du själv släcka små bränder. Det kan göras på olika sätt, beroende på vad som brinner och vilka verktyg du har tillgängliga.

Vid brand i lägenhet

Evakuera omedelbart och, om möjligt, försök att stänga in branden efter dig då du lämnar lägenheten – ett enkelt men viktigt steg för att förhindra att eld och rök sprids till gemensamma utrymmen.

Om det brinner någon annanstans och du ser rök i trapphuset är planen följande: stanna i din lägenhet och håll dörren stängd. Din lägenhet är konstruerad för att motstå en brand i ungefär en timme och erbjuder ett säkert utrymme under en nödsituation.

Kom ihåg att undvika hissen när det gäller brandsäkerhet. Håll dig till trapphuset för en säker utgång. Om trapporna inte är ett alternativ, vänta på hjälp från räddningstjänsten.

I köket

Om en kastrull börjar brinna, släck den genom att lägga på ett lock. Försök aldrig släcka en brand i en kastrull eller stekpanna med vatten. Vatten i en brinnande kastrull förvandlas omedelbart till en het ångmölja. Ångan kan spruta ut brinnande olja och riskera att sprida branden.

Elektronik

Om du upptäcker en brand i en elektrisk apparat, dra först ur kontakten. Släck sedan branden med en brandsläckare eller vatten. Du kan använda en brandsläckare med pulver för att släcka direkt utan att dra ur kontakten.

Kläder

Om dina kläder börjar brinna, lägg dig ner och kväv lågorna genom att trycka dem mot golvet och håll dina händer framför ansiktet för att skydda dig.

Slutsats

Brandsäkerhet är avgörande, och det är viktigt att känna till dessa åtgärder för att snabbt och effektivt kunna agera vid bränder hemma. Se alltid till att ha rätt säkerhetsutrustning nära till hands och uppmärksamma din omgivning på dessa försiktighetsåtgärder.

Dela inlägget

Mer läsning ↓

Brand i bostad och byggnad 2023

Varje år inträffar tiotusentals bränder, där bland de vanligaste olyckorna sker i hemmet. Förra året inträffade över 100 dödsolyckor till följd av brand i Sverige, vilket är en ökning sedan året innan. Att förstå statistiken och skapa förståelse för hur brandskador och dödsfall i bostad eller byggnad kan förebyggas är ett steg närmre ett tryggare hem eller anläggning.

Läs mer >
Checklista för systematiskt brandskyddsarbete, SBA.

Systematiskt brandskyddsarbete – SBA

Ett systematiskt brandskyddsarbete är ett sätt att skapa ett långsiktigt, ekonomiskt, och effektivt brandskydd. Att förstå din skyldighet enligt LSO och bedriva systematiskt brandskyddsarbete är avgörande för att säkerställa säkerheten inom din verksamhet.

Läs mer >
Installation och service av brandskydd i dina lokaler eller din bostad

Installation & Service

Regelbunden service förlänger livslängden på din säkerhetsutrustning, och om olyckan är framme måste din säkerhetsutrustning fungera som den ska. Genom att engagera er i vårt serviceavtal behöver du inte oroa dig för det. Thomas ser till att er utrustning funkar som den ska, genom ett systematiskt brandskyddsarbete i er verksamhet.

Läs mer >

Vill du veta mer?

Thomas Åström hjälper privatpersoner och företag att planera & installera brandskydd i hemmet eller på arbetsplatsen. Allt från planering, val av brandprodukter, inköp och installation av brandskyddsartiklar till genomgång av brandskyddet och årliga kontroller.

Kontakta brandexpert

Oavsett om du bär ansvaret för brandsäkerhet på ditt företag eller behöver vägledning kring brandskydd & säkerhetsprodukter i din bostad, erbjuder Thomas en skräddarsydd lösning utifrån din situation.

Thomas Åström