Brand i bostad och byggnad 2023

Varje år inträffar tiotusentals bränder, där bland de vanligaste olyckorna sker i hemmet. Förra året inträffade över 100 dödsolyckor till följd av brand i Sverige, vilket är en ökning sedan året innan. Att förstå statistiken och skapa förståelse för hur brandskador och dödsfall i bostad eller byggnad kan förebyggas är ett steg närmre ett tryggare hem eller anläggning.

Är det vanligt med brand i bostad och byggnad?

Det inträffar årligen mellan 20 000 – 25 000 bränder i Svenska bostäder och byggnader. Under 2023 ryckte räddningstjänsten ut till cirka 10 350 bränder och brandtillbud i byggnader där mer än hälften var bränder i vanliga bostäder enligt MSB. Ungefär 100 personer per år mister livet i bränder, där 80 % av dödsfallen beror på brand i bostad. Äldre personer och riskutsatta, till exempel sjuka, ensamboende och personer med nedsatt förmåga som inte kan utrymma själva vid brand, drabbas mest.

Vilken är den vanligaste orsaken till brand?

I Sverige inträffar 9 av 10 bränder i hemmet, och den vanligaste brandorsaken är glömd spis i köket, något som tyvärr ökar med åren. I villor är en annan vanlig brandorsak skorstenen, även kallat soteldsbrand. Enligt Brandskyddsföreningen klassas soteld, glömd spis, rökning, levande ljus och tekniska fel på elapparater som de vanligaste brandorsakerna i bostäder.

Förebygg brand i bostad och hem

För att förebygga bränder är det viktigt att få inblick i hur bostadsbränder uppstår. Räddningstjänsten gör bland annat bedömning att den vanligaste orsaken till bränder och brandtillbud i bostäder har varit en oavsiktlig mänsklig handling. Den nationella strategin för stärkt brandskydd har till mål att ”Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand”. En av de vanligaste skyddsfaktorerna i samband med bostadsbränder är en fungerande brandvarnare, men även pulversläckare och brandfilt är också viktigt att ha hemma. Klicka vidare för att lära dig mer om brandskyddsutrustning för din bostad.

Bränder och brandtillbud i byggnader

Utöver bränder i bostäder beräknar MSB i sin statistik från 2023 att de vanligaste platserna för brand i allmän verksamhet var i skola, restauranger, handel eller danslokal. Inom industrin ryckte räddningstjänsten ut till flest bränder och brandtillbud i metall- eller maskinindustrin. Under 2023 larmades Räddningstjänsten 1 038 gånger för industriverksamhet och för annan allmän verksamhet 1 689 gånger. Enligt Brandskyddsföreningen är el-relaterade bränder en av de vanligaste brandorsakerna för svenska företag.

Systematiskt brandskyddsarbete – SBA

Det är även lagstadgat att alla verksamheter är skyldiga att arbeta systematiskt och kontinuerligt med sitt brandskydd.  Den som äger en byggnad och bedriver en verksamhet bär det yttersta ansvaret för brandskyddet. Läs mer om vad som gäller juridiskt för ditt företag om brandskyddet brister samt hur du kan för ett systematisk brandskyddsarbete i din verksamhet.

Vill du ha ytterligare information om hur du kan utveckla brandsäkerhetsarbetet på din arbetsplats? Här finner du tips och råd.

Din insats gör skillnad

Vi jobbar ständigt med att skapa förståelse för hur vi kan minska brandolyckor. Med kunskap kan vi hjälpa till att påverka statistiken och vara en del av utvecklingen för en mer brandsäker tillvaro. Tack för att du intresserar dig i brandsäkerhet i din bostad och på din arbetsplats, tillsammans kan vi skapa en tryggare vardag.

Dela inlägget

Mer läsning ↓

Checklista för systematiskt brandskyddsarbete, SBA.

Systematiskt brandskyddsarbete – SBA

Ett systematiskt brandskyddsarbete är ett sätt att skapa ett långsiktigt, ekonomiskt, och effektivt brandskydd. Att förstå din skyldighet enligt LSO och bedriva systematiskt brandskyddsarbete är avgörande för att säkerställa säkerheten inom din verksamhet.

Läs mer >
Installation och service av brandskydd i dina lokaler eller din bostad

Installation & Service

Regelbunden service förlänger livslängden på din säkerhetsutrustning, och om olyckan är framme måste din säkerhetsutrustning fungera som den ska. Genom att engagera er i vårt serviceavtal behöver du inte oroa dig för det. Thomas ser till att er utrustning funkar som den ska, genom ett systematiskt brandskyddsarbete i er verksamhet.

Läs mer >
Första Hjälpen-utbildning

Första Hjälpen

Vår första hjälpen utbildning ger dig kunskap och färdigheter att avläsa samt agera i ett nödläge. Utbildningen innefattar praktiska övningar och teori, du får bland annat lära dig använda en hjärtstartare (AED), stoppa en blödning (bandagera skadan), upptäcka stroke, allergichock samt lära dig hur du kan hjälpa till vid ett hjärtstopp (HLR).

Läs mer >

Vill du veta mer?

Thomas Åström hjälper privatpersoner och företag att planera & installera brandskydd i hemmet eller på arbetsplatsen. Allt från planering, val av brandprodukter, inköp och installation av brandskyddsartiklar till genomgång av brandskyddet och årliga kontroller.

Kontakta brandexpert

Oavsett om du bär ansvaret för brandsäkerhet på ditt företag eller behöver vägledning kring brandskydd & säkerhetsprodukter i din bostad, erbjuder Thomas en skräddarsydd lösning utifrån din situation.

Thomas Åström